Asistenta tehnica


Cum pregatesc materialul pentru tipar?

Master Print Super Offset foloseste pentru toate lucrarile raster FM (Staccato 20 microni) si pentru obtinerea unui tipar de calitate este necesar ca documentul sa aiba anumite caracteristici:

  1. Pentru tipar policromie imaginile din documentele trimise sa fie in format CMYK la o rezolutie de 300 dpi. Daca se doreste a se folosi la background un negru intens acesta va avea compozitia Cyan=40, Magenta=40, Yellow=40, Black=100. Daca textul din document este negru, acesta trebuie sa fie doar pe planul de K si nu pe toate cele 4 planuri de separatie (lucru des intalnit in cazul in care textul a fost preluat dintr-un program din pachetul Office). Culorile speciale in document vor fi salvate exact cu codul Pantone asociat culorii respective. Exceptie fac culorile spot pentru stante si big-uri. In cazul in care documentul este in format CMYK si se doreste ca una dintre culorile folosite sa fie foarte apropiata de un anumit cod Pantone, va rugam sa ne precizati in comanda acest cod.
  2. Pentru documentele trimise in format PDF acesta trebuie sa respecte conditiile de la pct. 1) si sa contina bleed simetric (toate laturile) de 5 mm. Semnele de taiere sa fie la offset de 5.1 mm iar semnele de big la 3 mm fata de formatul finit.
  3. Pentru documentele trimise in format TIF trebuie sa respecte aceleasi conditii de la pct. 1), 2).
  4. Pentru documentele trimise in format CorelDraw sau Adobe Illustrator trebuie sa se respecte conditiile de la pct. 1) iar fonturile sa fie convertite la curbe.
  5. Pentru documentele trimise collect/package trebuie sa se respecte pct. 1) si sa aiba toate fonturile si imaginile folosite in document.
  6. Documentele trimise nu trebuie sa contina profil de culoare.
bleed
este distanta de la marginea ce urmeaza a fi taiata la formatul finit (dimensiunea finala a lucrarii) si pana la limita documentului brut. Orice element (imagine, textura, forma geometrica etc.) ce intra în contact cu marginea documentului, trebuie prelungit cu 5 mm pana la extremitatea fisierului brut.
oglinda paginii
textul folosit in cadrul unei pagini se va pozitiona la maxim 3 mm fata de formatul finit spre interior, pentru a nu se taia din cuvinte.
format finit
dimensiunea la care se doreste produsul.
formatul brut
formatul finit + bleed.

Cum sa aleg culorile potrivite?

CMYK sau PANTONE?

Tiparul offset foloseste cerneluri CMYK sau Pantone. Monitoarele folosesc sistemul RGB, pentru reproducerea culorilor, precum si aparatele fotografice digitale si scanerele, pentru captarea imaginilor in culori.

Paleta de culori CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, BlacK) este potrivita pentru reproducerea fotografiilor si imaginilor color, pe cand culorile speciale, Pantone sunt utilizate pentru obtinerea unei nuante precise dintr-o anumita culoare, fara variatii de nuanta.

Se mai recurge la culorile Pantone si atunci cand vreti sa tipariti intr-una una sau doua culori fixe, fiind mai putin costisitor sa folositi doua culori Pantone in loc de patru (CMYK).

Imaginile alb-negru sunt reproduse prin grayscale, duotone sau policromie (CMYK), pentru a capata a profunzimea tonurilor de gri sau pentru a favoriza trecerea de la gri neutru la gri sepia sau la o alta nuanta dorita. Varianta duotone este mai economica decat cea CMYK, cu exceptia cazului in care exista si imagini color in continutul materialului de reprodus. Duotone-ul este o combinatie de doua culori; amestecul lor adauga paletei alb-negru clasice multe tonuri si permite sa se realizeze treceri fine intre intensitati apropiate.


Cum sa aleg hartia potrivita?

Tipul de hartie (offset, hartie cretata, cartoane speciale) si suprafata lor (cretata, necretata, lucioasa, texturata, colorata in masa) influenteaza semnificativ aspectul estetic, pretul si executia finisarilor potrivite pentru obtinerea unui produs finit calitativ.

Esantioane de hartie si materiale finisate alaturi de sfaturile noastre va vor ajuta în alegerea acestor parametri.

Pe hartiile cretate, pigmentul cernelii tipografice ramane concentrat pe suprafata neteda si culorile au contrast puternic, in timp ce pe cele cu porozitate mare (offset) cerneala este dispersata in porii hartiei, obtinandu-se culoari mai palide, punctele de raster fiind mai difuze.

Cerneala are o viteza de uscare mai mare pe suport din hartia cretata decat pe cel offset. In cazul hartiei cretate, avantajul este acela ca cerneala se usuca mai repede decat pe cea offset, astfel lucrarea poate intra in procesul de finisare mai devreme. Ambele tipuri de hartie cretata (lucioasa si mata) au acelasi pret.

In general, se opteaza pentru hartii si cartoane speciale carti de vizita, invitatii, felicitari, coperte de brosuri, mape etc.

Hartiile si cartoanele speciale sunt produse in diverse nuante de culoare, texturi (striatii sau diverse modele in relief, watermark), grad de porozitate etc. Pe acest tip de suport se pot imprima policromii sau culori Pantone si suporta finisari variate (embossari, timbre sec).

La biroul nostru puteti consulta mostrarele cu hartiile si cartoanele speciale pe care le putem gasi la importatori.

Meniu